SINIRLAMAK ŞART!
* Sağlıklı beslenme programlarında, tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
* Zayıflamak isteyenler vücutlarında biriken fazla suyun atılması için
tuz alımını sınırlandırmakla beraber, bol bol egzersiz yapmalıdır.
Ayrıca lenf kanallarını temizlemek için lenf drenaj masajı da
yaptırabilirler.
* Sağlıklı bir beden için günde en az 1.5 gram tuza ihtiyaç vardır.
Yetişkin ve sağlıklı bir insanın günlük tuz gereksimi 4-6 gram arasında
değişir. Bu miktarın yüzde 65-85'i gün içerisinde işlenmiş gıdalardan,
ekmekten, etten, balık
ve yumurta gibi gıdalardan alınır. Sodyum yiyeceklerin öz yapısında
doğal olarak bulunur. Hazır paketlenmiş yiyeceklere konan çeşitli katkı
maddeleri, sodyum tüketiminin artmasına neden olur.
* Yüksek tansiyon ve diyabette tuzun sınırlandırılması veya diyetten çıkarılması gerekir.
* Şeker hastaları, damar sağlıklarını korumaya özen göstermelidir. Fazla tuz tüketmek, şeker hastalarının şeker seviyelerinin yükselmesine neden olur.
SEBZE VE MEYVE YİYİN
* Tansiyon hastaları, vücutlarındaki sıvı dengesini bozmamak için tuz alımını azaltmalıdır.
* Sodyumu azaltılmış tuzdan doktorlarının önereceği miktar kadar
tüketilmelidir. İşlenmiş ve tütsülenmiş et ve ürünlerinden, konserve
gıdalardan, kuruyemişlerden, et suyu tabletlerden, tuzlu bisküvilerden
uzak durmak gerekir. Bunların yerine sebze, salata ve meyve
tüketilmelidir.