Boynuzsu bir iç kavkısı vardır. On ayağından ikisi diğerlerinden bir kat uzundur. Loligo ve Ommastrephes cinsi üyeleri ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır. Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur. Türkiye sularındaki tek türü Loligo vulgaris'tir. Boyu 30 cm ile 2 m arasında değişir. İnsana saldırma örneği fazla değildir ama korktuğunda mürekkebini püskürtüp kaçar, bir şey olmazsa saldırır ve boyu 1 metreden uzunsa öldürebilir.
Akdeniz ülkeleri mutfağına giren eti, balık avı içinde mükemmel bir olta yemidir. Kalamar, iyi bilinmeyen derin deniz biçimlerine ve İkinci Zaman'da yaşamış belemnitlere benzer. Loligo vulgaris
Kalamarın tavası, haşlaması ve yahnisi yapılır. Tavası yapılırken küçük parçalara ayrılmış kalamarlar un ve yumurtayla hazırlanan bulamaca batırılır ve kızgın yağda kızartılır. Haşlaması, kaynama suyuna kalamarla birlikte havuç, kereviz yaprağı, maydanoz ve tuz atılarak yapılır. Üzerine zeytinyağı, limon ve maydanozla hazırlanmış sos dökülür. Halka halka doğranmış bol soğanla yapılan yahnisine kırmızı şarap da katılır. Üzerine karabiber, tahin, çam fıstığı ve kuş üzümüyle yapılan sos dökülüp tekrar bir süre pişirilir.
dilek_55
Konu: Geri: Kalamar(çirkin) Paz Eyl. 07, 2008 2:31 am