Sınır Tanımayan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sınır Tanımayan Forum

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 0


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 saz hakkında bilgi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
utku
Üye
Üye
utku


Erkek
Mesaj Sayısı : 104
Uyarı :
saz hakkında bilgi Left_bar_bleue0 / 1000 / 100saz hakkında bilgi Right_bar_bleue

Ruh Hali : saz hakkında bilgi Agresi10
Tuttuğu Takım : saz hakkında bilgi 1446
Kayıt tarihi : 30/07/08

saz hakkında bilgi Empty
MesajKonu: saz hakkında bilgi   saz hakkında bilgi Icon_minitimeCuma Mayıs 15, 2009 9:43 pm

Ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli bir Türk Halk Calgısıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bucalgıya, Baglama, Divan sazı, Bozuk, Cögür, Kopuz Irızva, Cura, Tambura vb. adlar verilmektedir. Baglama ailesinin en kücük ve en ince ses veren calgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren calgi ise Tamburadır. Baglama ailesinin en kalın ses veren calgısı ise Divan Sazı'dır. Tamburaya göre bir oktav kalından ses verir.
Baglama; Tekne, Gögüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan olusmaktadır. Tekne kısmı genelde dut agacından yapılmaktadır. Ancak dut agacının dısında ardıc, kestane, ceviz, gürgen gibi agaclardan da yapılmaktadır. Gögüs kısmı ladin agacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıc agacından yapılmaktadır.
Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin baglandıgı Burgu adı verilen pargalar vardır. Baglamanın akordu bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile baglanmıs perdeler bulunmaktadır. Baglama Mızrap veya Tezene adı verilen kiraz agacı kabugu veya plastikten yapılan aracla calındıgı gibi bazı yörelerimizde parmakla da calınmaktadır. Bu calım teknigine Selpe denir.
Baglama üzerinde ikiserli veya ücerli guruplar halinde üc gurup tel bulunmaktadır. Bu tel gurupları degisk bicimlerde akort edilebilmektedir. Örnegin baglama düzeni adı verilen akort biçiminde alt gruptaki teller yazılıs itibariyle La, orta guruptaki teller Re, üst guruptaki teller ise Mi seslerini vermektedir. Bu akort biçimi dısında Kara Düzen (Bozuk Düzen), Misket Düzeni, Müstezat, Abdal Düzeni, Rast Düzeni vb. akort bicimleri de vardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://azyagmuru.yetkinforum.net/profile.forum
 
saz hakkında bilgi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ASLANLAR HAKKINDA BILGI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sınır Tanımayan Forum :: Müzik Bölümü :: Müzik Enstrümanları-
Buraya geçin: